Voormalig woonzorgcentrum krijgt tweede leven

Voormalig woonzorgcentrum krijgt tweede leven

PROJECTBESCHRIJVING

Wat doe je als een sterk verouderd woonzorgcentrum als zodanig geen toekomst meer heeft, maar het gebouw uit 1986 nog veel te jong is voor sloop? Voor dit dilemma stond men in de Limburgse gemeente Horst. Wonen Limburg zag gelukkig voldoende mogelijkheden in het gunstig gelegen complex en kocht het pand – het voormalige Berkele Heem – om er appartementen in te maken. Daarmee kreeg het vier etages tellende pand een tweede leven als appartementencomplex ’t Bakenshof. Het gebouw werd grondig gerenoveerd en kreeg onder meer een nieuwe gevel, bekleed met Rockpanel Stones gevelpanelen.

Twaalf appartementen zijn gereserveerd voor de geestelijke gezondheidszorg GGZ die hier hun cliënten beschermd willen laten wonen. Drie van de 29 sociale huurappartementen werden vrijgehouden voor jongeren tussen de 18 en 23 jaar.

Natuurlijk brandveilig

In oktober 2017 is het renovatieproject opgeleverd. Op de constructie na is vrijwel alles veranderd. Het voormalige woonzorgcentrum werd van binnen helemaal gestript, de hoofdingang is enkele meters verplaatst en de aanbouw met het restaurant en de dagverzorging zijn verdwenen. Het gebied voor de hoofdingang is opnieuw ingericht, waarbij onder meer de parkeerruimte werd uitgebreid.

Blikvanger zijn de roestbruine Rockpanel panelen aan de gevel. “De platen moesten aan een bepaalde brandwerende klasse voldoen. De Rockpanel panelen zijn door hun samenstelling van geperst steenwol uit basalt al in hoge mate brandwerend. Om die reden hebben we de architect geadviseerd Rockpanel te gebruiken”, zegt werkvoorbereider Patrick Bours van aannemer Van Wijnen.

Jarenlang een fris uiterlijk

Naast de brandveiligheid en het hiermee samenhangende prijstechnische aspect speelde ook het onderhoudsarme karakter van de panelen een belangrijke rol bij de keuze door Wonen Limburg. De Rockpanel panelen zijn namelijk voorzien van een duurzame ProtectPlus coating en behouden nog vele jaren hun oorspronkelijke, frisse uiterlijk. Iets wat zeker ook voor de architect van belang is. Bijkomend voordeel was dat de onbehandelde zaagkanten na ca. 6 weken op natuurlijke wijze verkleurden waardoor er één mooi geheel ontstond.

Een extra, maar ook fraai effect

Voor Rockpanel zit er een bijzonder tintje aan dit project omdat de nieuwe Rockpanel Stones platen met Mineral Rust-design voor het eerst zijn toegepast. Deze roestbruine panelen, in dit geval in een variant met 8 mm dikte, zijn in verschillende maatvoeringen geleverd om zo het zaagafval tot een minimum te beperken. In totaal werd er 800 m² plaatmateriaal verwerkt, niet alleen in de gevel maar ook bij het trappenhuis en de onderkant van de luifel bij de hoofdingang.

Voor Bours was het de eerste ervaring met een Rockpanel product, hoewel zijn werkgever de platen wel vaker heeft toegepast. De werkvoorbereider van Van Wijnen kijkt met voldoening terug op de samenwerking met Rockpanel. “Een team van Rockpanel heeft laten zien hoe de platen gemonteerd moesten worden en uitgelegd hoe we ze op het regelwerk konden tackeren. Het uiteindelijke resultaat is precies zoals de architect en de opdrachtgevers het voor ogen hadden!”

Back