Van jaren 70-huis naar duurzame designerwoning

Van jaren 70-huis naar duurzame designerwoning

PROJECTBESCHRIJVING

In de omgeving van Weert staan veel huizen afkomstig uit de jaren 70. Eén huis springt gelijk in het oog. Met een modern, strak design lijkt het alsof de woning uit een andere wijk is gehaald, om vervolgens in de Prinsenhof neergezet te worden. Maar niks is minder waar. Architect Geert-Jan Kwaspen kreeg de opdracht om de bestaande jaren 70-woning om te toveren tot een designerwoning, die voldoet aan de duurzaamheidseisen van 2020. Voor de schil van de woning gebruikte hij de panelen van Rockpanel.

Een strakke, wit gestuukte voorgevel geeft de woning samen met de panelen van Rockpanel een luxueuze uitstraling. In plaats van te starten met een nieuwbouwproject, besloot Kwaspen bewust om de bestaande woning aan te pakken. Kwaspen licht toe: "De opdrachtgever vond het heel belangrijk dat hij wist hoe zijn omgeving eruit zou gaan zien. Waar de supermarkt zit en waar de school staat bijvoorbeeld. Bij een nieuwbouwproject is dat toch altijd moeilijker inschatten richting de toekomst. Daarnaast wonen de bewoners nu lekker dicht bij het centrum."

Ingepakte woning

Functioneel zat de woning al goed in elkaar. Met een bergruimte, nette keuken, ruime woonkamer en een hal met trap. Er was alleen één nadeel; de opening tussen de keuken en de woonkamer was klein. Dat moest opgelost worden. Kwaspen legt uit hoe hij dat aangepakte: "Aan het huis zat een overkapt terras vast. We hebben van die buitenruimte een binnenruimte gemaakt. Door die ruimte bij de keuken te betrekken en het wandje tussen de kamer en de keuken en de dubbele tuindeuren weg te halen, is er een hele mooie open keuken ontstaan."

Om de woning te laten voldoen aan de duurzaamheidseisen van de toekomst, moest er nog veel verbeterd worden aan de installaties. De woning werd bijvoorbeeld alleen verwarmd met radiatoren en er was geen isolatie aanwezig. Kwaspen hierover: "We hebben de woning aan de buitenkant moeten isoleren dus is hij als het ware helemaal ingepakt. Een grappig detail is dat we voor de ventilatie paddenstoelen in de tuin hebben geplaatst. Van daaruit wordt de ventilatieaanvoer 25 meter door de bodem gehaald. De lucht wordt dus voorverwarmd of –gekoeld door de bodemtemperatuur. De gevel bij de voordeur hebben we naar voren gehaald. De leidingen zitten nu tussen de bestaande bakstenen gevel en de nieuwe gevel in, want daar was aan de binnenkant van het huis geen plek voor."

Eén geheel

De vorm van het exterieur is ontstaan bij de vernieuwde overkapping aan de achterzijde van het huis. Er ontstaat een bepaalde lijn die doorloopt om de hele woning heen. Daarnaast moesten de leidingen van de ventilatie naar boven. Kwaspen wilde hierbij de binnenruimte niet aantasten. "Het esthetische aspect is gecombineerd met het installatietechnische verhaal. Doordat we de leidingen en kanalen aan de buitenzijde van de woning hebben geplaatst, wordt de lijn vanaf de overkapping helemaal in de daklijn doorgezet. Daarnaast loopt de gevel aan de voordeurzijde helemaal naar beneden."

De voorgevel van de woning is afgewerkt met strak stucwerk dat goed past bij de uitstraling van de woning. De strakke, moderne lijnen wilde Kwaspen graag doorzetten. Zo kwam hij bij Rockpanel terecht voor de bekleding van de andere gevel, die van de voordeur. Hij was al bekend met Rockpanel dus wist wat er mogelijk was. Kwaspen: "Het grootste voordeel vind ik dat het gemakkelijk te verwerken is en het vrijwel naadloos op de gevel verlijmd wordt. Op het dak liggen keramische vlakke pannen die ook qua kleur perfect bij de panelen van Rockpanel passen. Je hebt echt het gevoel dat de overkapping helemaal doorloopt in het dak en langs de gevel naar beneden loopt."

Niet alleen

Maar Kwaspen heeft het niet allemaal alleen gedaan. Volgens hem was het een flinke klus maar een leuke opgave. “Samen met de makelaar hebben de opdrachtgever en ik gekeken naar de mogelijkheden van de woning. Ik kon hem altijd bellen als er vraagstukken waren. Daarnaast hebben we met een installatie-adviseur om tafel gezeten, want het was belangrijk dat de woning zou voldoen aan de maatstaven van 2020. Door alle installaties is de woning is een echt duurzaamheidsproject geworden."

Binnen een jaar is het project gerealiseerd, van aanvraag vergunning tot oplevering. Niet alleen opdrachtgever en architect zijn tevreden. Ook de Welstandscommissie was erg enthousiast. Kwaspen sluit af: "Ze zijn erg optimistisch over de mogelijkheden om dit soort oude woningen in alle opzichten te verbeteren. Deze woning is het voorbeeld dat je er echt iets moois van kunt maken."

De architect aan het woord

Back