Van firestop tot brandweerstand: de terminologie rond brandveiligheid uitgelegd

Download onze brochure over brandveiligheid

De terminologie rond brandveiligheid kan nogal verwarrend zijn. Wat betekent brandweerstand of brandvertragend? En wat betekent het wanneer bouwmaterialen niet-brandbaar, brandbaar of ontvlambaar worden genoemd?

Wat betekent niet-brandbaar?

Niet-brandbaar betekent simpelweg dat een materiaal niet bijdraagt aan een brand. De gradatie van niet-brandbaarheid wordt bepaald door het Euroklasse-systeem, waarbij de klassen A1 en A2 niet-brandbaar en B-F brandbaar zijn. Wanneer je niet-brandbare materialen gebruikt, elimineer je risico’s al in de ontwerpfase, aangezien dit materiaal niet significant bijdraagt aan een brand. De niet-brandbaarheid (A1, A2) wordt gegarandeerd door grenswaarden vast te leggen voor de calorische inhoud (PCS-waarden). Voor brandbare materialen (B-F) worden die grenswaarden niet vastgelegd.

Wat zijn brandbare materialen?

Brandbare materialen hebben een hogere calorische waarde dan niet-brandbare materialen en kunnen daardoor bijdragen aan de verspreiding van een brand. In het Euroklasse-systeem zijn klassen B tot F brandbaar. Het is belangrijk om hierbij te letten op de betekenis van de verschillende Euroklasse-indelingen: een B-classificatie dicht bij de A2-grens is veel veiliger dan een F-classificatie, wat betekent dat het materiaal niet is geslaagd voor de tests voor een hogere klasse.

Voor hoogbouw en hoogrisicogebouwen adviseren we om altijd niet-brandbare materialen te gebruiken.

Kom meer te weten over niet-brandbare en brandbare bouwmaterialen

Wat betekent brandvertragend?

Brandvertragende middelen of brandvertragers zijn additieven die worden gebruikt bij brandbare materialen met de bedoeling om de ontbranding van die materialen te vertragen. Deze additieven worden verbruikt wanneer ze aan vuur worden blootgesteld; ze vertragen de brandbaarheid, maar verminderen die niet.

Wat zijn licht ontvlambare materialen?

Licht ontvlambare materialen met Euroklasse E en F zijn resp. zeer brandbaar en uiterst brandbaar en/of kunnen al vlam vatten bij een zeer lage temperatuurgrenswaarde.

Wat betekent brandweerstand?

Wanneer er toch een brand uitbreekt, wordt er vaak gesproken over brandweerstand. Hierbij gaat het erom hoe lang voorkomen kan worden dat de brand zich verspreidt tussen afzonderlijke ruimten of verdiepingen (compartimenten) in een gebouw. De brandweerstand wordt daarom bepaald door de totale bouwkundige opzet, de constructie en de toestand van een gebouw. De classificatie van de brandweerstand wordt meestal weergegeven als een maximale tijd (in minuten uitgedrukt) waarbinnen mensen op een veilige manier aan een brand kunnen ontsnappen.

Wat zijn brandwerende voorzieningen of zogenaamde "firestops"?

Brandwerende voorzieningen of "firestops" zijn elementen die in de spouwen van een gevel worden geplaatst, die moeten voorkomen dat de brand zich via de spouw verspreidt. Je zou kunnen stellen dat het risico op verspreiding van een brand via de spouw zeer beperkt is wanneer niet-brandbare isolatie, gevelbekleding èn achterconstructie (Euroklasse A1-A2) worden gebruikt. Toch wordt het gebruik van "firestops" vaak voorgeschreven in nationale bouwvoorschriften of bouwcodes. Algemeen gesteld kunnen brandwerende voorzieningen in twee categorieën worden ingedeeld: verticaal en horizontaal.

Wat is het verschil tussen horizontale en verticale brandwerende voorzieningen?

Bij geventileerde gevels worden vaak verticale brandwerende voorzieningen gebruikt, die ook wel verticale "firestops" worden genoemd. Deze zorgen er voor  dat de brand zich niet in horizontale richting verspreidt.

Horizontale "firestops" worden zo ontworpen dat ze in normale omstandigheden een luchtstroom achter een geventileerde gevel mogelijk maken en dat ze bij een brand de spouw afsluiten. Hiervoor worden ofwel opzwellende barrières of metalen elementen met een vernauwde ventilatie doorgang welke langs de gevelplaat ventileert.

Alles wat je moet weten over brandveilige gevelbekleding

Wil je een uitgebreide presentatie krijgen over brandveiligheid in combinatie met gevelbekleding, waarbij we ook ingaan op vraagstukken die bij jou spelen? Voor architecten en aannemers, organiseren wij graag een gratis Lunch & Learn-sessie, over dit onderwerp!

Meld je nu aan!
Corporate, meeting, business, team

Geïnteresseerd in een gratis Rockpanel FS-Xtra (A2) monster?

Rockpanel plaatmateriaal is niet allen brandveilig maar biedt nog veel meer voordelen voor uw project. Overtuig uzelf!

Vraag nu een gratis A2 monster aan

Meer informatie over brandveiligheid

Fire Safety Campaign Rockpanel. 2019
Hoogbouw

Wat is hoogbouw of een hoogrisicogebouw?

Op het vlak van brandveiligheid moeten we extra aandacht besteden aan twee soorten gebouwen: hoogbouw en hoogrisicogebouwen.

Lees meer
Refurbishment three high-rise residential towers, The Crofts in Birmingham, United Kingdom with Rockpanel Colours in FS-Xtra grade
Onbrandbare gevelbekleding

Waarom onbrandbare gevelbekleding voor hoog(risicoge)bouw(en)?

Zowel voor hoogbouw als hoogrisicogebouwen kan de impact van een brand rampzalig zijn. In hoge gebouwen en andere plaatsen waar grote aantallen mensen wonen, slapen en werken, is het belangrijk om zo veel mogelijk aandacht te besteden aan de (brand)veiligheid.

Lees meer
Fire Safety Campaign Rockpanel 2019
brandgevaar

Wat zijn de brandrisico's van gevelbekleding?

Gevelbekleding en brandveiligheid: over deze combinatie is al veel gezegd en geschreven.

Lees meer
Fire Safety Campaign Rockpanel 2019
Gevelbekleding

Hoe wordt gevelbekleding gemaakt?

Vergelijk de PCS-waarden van de vaakst gebruikte oplossingen voor gevelbekleding en ontdek wat dit betekent voor de brandveiligheid van een gebouw.

Lees meer
Fire Safety Campaign Rockpanel 2019
Euroklasse-systeem

Het Euroklasse-systeem: één norm voor brandveiligheid

Het Euroklasse-systeem is de toonaangevende norm in Europa voor de classificatie van bouwmaterialen op het vlak van brandveiligheid.

Lees meer
ExtraCare Longbridge in Birmingham (United Kingdom) with Rockpanel Woods FS-Xtra facade cladding
Euro classes explained

The European Reaction to Fire classification system

The European Reaction to Fire classification system (Euro classes) is the EU common standard for assessing the qualities of building materials in the event of a fire.

Read more
Fire Safety Campaign Rockpanel 2019
SBI Test

SBI-test (EN 13823) de test voor brandveiligheid?

EN 13501 is de toonaangevende norm voor brandclassificatie van bouwproducten en bouwelementen in Europa. De basis van deze classificatie wordt gevormd door de SBI-test (Single Burning Item).

Lees meer
Beaumont Court and Richmond House in Southend on Sea, Essex (United Kingdom) with Rockpanel Stones FS-Xtra facade cladding
Fire safety of high-rise buildings

Say no to Class 0

The European Reaction to Fire classification consolidated test standards from EU member states into one common test standard – The Euroclass system

Read more
Fire Safety Campaign Rockpanel 2019
A en B plaat

Wat is het verschil tussen een 'A'- en een 'B'-plaat?

Het Euroklasse-systeem, dat de toonaangevende norm in Europa is voor de veiligheidsclassificatie van bouwmaterialen, maakt een onderscheid tussen de niveaus A1, A2, B, C, D, E en F.

Lees meer
ExtraCare Longbridge in Birmingham (United Kingdom) with Rockpanel Woods FS-Xtra facade cladding
brandvoorschriften

Vanaf wanneer moet je rekening houden met brandvoorschriften?

Voldoen aan de brandvoorschriften kan een grote uitdaging zijn. Brand- en bouwvoorschriften verschillen van land tot land en zijn vaak verouderd.

Lees meer
rockpanel