Werken met je Rockpanel panelen

Veel voordelen

De voordelen van het gebruik van Rockpanel platen, voor het creëren van inspirerende gevels, strakke dakranden en gootafwerkingen, ten opzichte van de meer traditionele bouwmaterialen zoals hout, vezelcementplaten (FCB) en HPL (High Pressure Laminate) zijn duidelijk:

  • De panelen zijn licht van gewicht en vereisen geen speciaal gereedschap voor bewerking. Je standaard gereedschap is voldoende.
  • De Rockpanel platen zijn gemakkelijk op maat te zagen met traditioneel zaaggereedschap en de randen hoeven niet speciaal behandeld te worden.
  • Snelle montage met behulp van schroeven, ringnagels of lijm.

* Rockpanel Natural en Rockpanel Ply zijn resp. producten zonder coating of moeten gecoat worden.

  • Een hoogwaardige coating* waardoor de panelen jarenlang hun frisse uitstraling behouden.
  • Standaard leverbaar in een groot aantal RAL/NCS kleuren en ontwerpen.
  • Alle panelen zijn waterafstotend en vochtongevoelig.
  • Zeer dimensiestabiel en in bepaalde toepassingen zelfs naadloos te bevestigen.

 

Door hun unieke samenstelling combineren alle Rockpanel panelen de levensduur van steen met de flexibiliteit en het verwerkingsgemak van hout.

Opslag van jouw Rockpanel platen

Gebruik en verwijdering van de beschermfolie

De meeste Rockpanel producten worden geleverd met een beschermende folie zodat ze in perfecte toestand bij je aankomen. De folie kun je prima gebruiken voor het aanbrengen van markerings- en bevestigingspunten om het montageproces te vergemakkelijken.

Wanneer moet je de folie verwijderen:

  • na montage, bij handmatige bevestiging met nagels of mechanische bevestiging met schroeven
  • voor het prepareren van de plaat bij lijmbevestiging
  • voor montage met een nagelpistool

Belangrijk: Rockpanel Natural, Rockpanel Lines², Rockpanel Metallics Aluminium White en Aliminium Grey en Rockpanel Ply worden zonder beschermfolie geleverd. Behandel deze platen dus extra voorzichtig.

Foil on Rockpanel boards

01

Standaard gereedschappen

Gebruik je standaard gereedschappen voor het zagen

Rockpanel producten kunnen gezaagd worden met:

- een handzaag, bijvoorbeeld een hardpoint handzaag
- een cirkelzaag, bijvoorbeeld met een fijntandig Widia zaagblad
- een decoupeerzaag, bijvoorbeeld met een fijntandig zaagblad of een zaagblad met wolfraamkorrels

Omdat Rockpanel platen eenvoudig op de bouwplaats te bewerken zijn, is het op maat brengen of het aanbrengen van detailleringen veel eenvoudiger geworden. Er is bovendien geen specifieke kennis voor nodig.

02

(Voor)boren aanbevolen

Voorboren niet altijd noodzakelijk maar wel praktisch

In tegenstelling tot ander plaatmateriaal, zijn de Rockpanel panelen zeer dimensiestabiel. Temperatuursverandering of een veranderende vochtigheidsgraad hebben geen invloed op de plaat. Bij bevestiging op een houten regelwerk met behulp van Rockpanel schroeven adviseren wij de platen voor te boren. Bij bevestiging met klinknagels op een metalen regelwerk wordt (voor)boren met een HSS boor geadviseerd.

03

Bescherming tegen zaagstof

Bescherm jezelf tegen zaagstof

Net als bij het zagen van hout adviseren wij het gebruik van de normale persoonlijke beschermingsmiddelen zoals het dragen van een stofmasker (type P2), een veiligheidsbril en handschoenen. Maak daarnaast bij voorkeur gebruik van zaaginstallatie met stofafzuiging en werk in een goed geventileerde ruimte. Positioneer de zaaginstallatie bij buitengebruik zodanig dat de wind het stof wegblaast en gebruik, indien mogelijk, stofafzuiging.

04

Veilig om mee te werken

Rockpanel platen zijn veilig om mee te werken

Rockpanel gevelbekleding wordt vervaardigd van het duurzaam vulkanisch gesteente basalt. Het is een van de meest onderzochte en geteste bouwmaterialen. Het plaatmateriaal is veilig en vormt geen bedreiging voor de gezondheid van de mensen die met het product werken.

rockpanel