Energie besparen, beter leven

De uitdaging

‘The Crofts’ in Smethwick bestaan uit de torengebouwen ‘Ashcroft’, ‘Birchcroft’ en ‘Elmcroft’ waarin in totaal 270 wooneenheden zijn ondergebracht.

Dit complex ligt naast een belangrijke invalsweg naar Birmingham, in een district dat 12e gerangschikt stond - op 326 - in een landelijke studie uit 2010 naar armoede. De drie torens die uit de jaren 1960 dateren, waren in slechte staat. De bouwschil, de ramen, het dak en de terrassen vertoonden ernstige slijtage. Doordat elke isolatie op de muren ontbrak, waren die wooneenheden ook bijzonder moeilijk te verwarmen en warm te houden - zeker voor de bewoners die met energiearmoede kampten.

De renovatie van ‘The Crofts’ was voor de Sandwell Council een gelegenheid om naast de torengebouwen ook de ruimere omgeving onder handen te nemen. De districtsraad wilde immers de bewoners en de lokale gemeenschap opnieuw trots op hun omgeving maken.

De Oplossing

Daarbij werden doorgedreven verbeteringen aangebracht: de platte daken werden omgebouwd tot hellende daken met zonnepanelen, er werden nieuwe ramen en opvallende balkonleuningen geplaatst, de gemeenschappelijke ruimtes werden opnieuw ingericht, asbest werd verwijderd en er werd bijzonder efficiënte, aantrekkelijke, onbrandbare en geïsoleerde gevelbekleding geplaatst die door de zusterbedrijven ROCKWOOL en Rockpanel geleverd werd.

De isolatiematten voor geventileerde gevels in steenwol van ROCKWOOL werden gebruikt bij The Crofts. Dat materiaal biedt een stevig buitenoppervlak en een veerkrachtige binnenzijde die specifiek ontwikkeld is om in zulke hoge gebouwen toegepast te worden. De ROCKWOOL isoluatieproducten voor geventileerde gevels dat van steenwol vervaardigd is, is wegens zijn goede brandwerende eigenschappen in de brandveiligheidsklasse A1 ondergebracht.

Het materiaal biedt daarnaast nog het voordeel dat het tijdens de constructie goed tegen wind en regen bestand is. Daardoor, en door het kleine aantal bevestigingen dat nodig is, kunnen aannemers het materiaal snel en gemakkelijk installeren. Bij The Crofts werden de zijkanten van het product tegen elkaar gelijmd waardoor het isolatiemateriaal in elkaar grijpt en er geen voegen overblijven. Zo wordt een doeltreffende isolatiewaarde bereikt, terwijl tegelijk het warmteverlies via eventuele spleten tussen de isolatiepanelen vermeden wordt.

Het resultaat

“We zijn bijzonder trots op het werk dat we hier bij The Crofts geleverd hebben,” stelde een woordvoerder van Sandwell Council. “De verbeteringen hebben een grote impact gehad op zowel de buiten- als binnenzijde van de blokken, en op de lokale skyline. En de veel betere isolatie die met de opvallende gevelbekleding gerealiseerd werd, zal de energierekening voor de huurders helpen drukken.”

Door die vernieuwingen zal de energieprestatie in sterke mate verbeteren. Sandwell Council gaat ervan uit dat jaarlijks ongeveer 9.600 ton koolstof bespaard wordt.

The Crofts heeft twee bekroningen gekregen op het vlak van CSR (Corporate Social Responsibility - de maatschappelijke en milieuverplichtingen van een bedrijf) gekregen: een bronzen medaille in de ‘2015 International Corporate Social Responsibility Awards’ en een eerste prijs in de categorie ‘Delivering Social Value’ bij de ‘2016 National Federation of Builders Awards’.

Tot slot heeft het project ook een belangrijke impact in de lokale gemeenschap gehad. De drie torengebouwen zijn niet alleen zichtbaar veranderd. Het zijn nu energiezuinige residenties geworden, terwijl ze tegelijk ook een nieuwe hoop voor de huurders en de gemeente Smethwick belichamen.

The facts

Opdrachtgever Sandwell Metropolitan Borough Council
Primaire aannemer Keepmoat Regeneration
Locatie Smethwick, Birmingham
Type gebouw Residential flats
rockpanel