Een facelift voor het beroepsonderwijs in Nordhorn

Bestel nu je gratis monster

GBS Grafschaft Bentheim, een instelling voor beroepsonderwijs in het Duitse Nordhorn, net over de grens bij Overijssel heeft een flinke metamorfose ondergaan. De verouderde gevel heeft plaatsgemaakt voor de moderne, duurzame gevelplaten van Rockpanel. Dankzij deze oplossing is de school nu klaar voor de toekomst. 

Een schoolgebouw renoveren: asbestsanering en energieverbruik verlagen 

Het oorspronkelijke schoolgebouw, gebouwd in de periode 1977-1987, was toe aan een renovatie. Er waren niet alleen gezondheidsrisico’s vanwege de originele asbesthoudende vezelcement gevelplaten, maar ook het gedateerde uiterlijk kon wel en opfrisser gebruiken. Daarnaast was er de wens om energievriendelijk te verbouwen om zo minder energie te verbruiken en kosten te besparen. Architecten- en ingenieursbureau schröder wenning kreeg de taak om de school flink te upgraden zonder de basisconstructie te veranderen. De verbouwing van het 2.500 m2 grote project, bestaande uit drie fases, begon in 2014 en werd begin 2017 voltooid. 

Brandveilige gevelbekleding voor schoolgebouwen 

Ter vervanging van de oorspronkelijke vezelcementplaten kozen de architecten voor Rockpanel A2 (FS-Xtra) gevelplaten uit de Chameleon- en Woods-series. Volgens project architect Hans Wenning was het lichte gewicht – en daarmee de makkelijke en snelle installatie – een van de belangrijkste redenen om voor deze producten te kiezen. Daarnaast benoemt hij dat het feit dat ze aan de strengste bouwregels voldoen ook een belangrijke rol speelde. 

Omdat het om een schoolgebouw ging, was bouwen met brandveilige materialen een vereiste. De producten van Rockpanel, die altijd al een goede brandreactie hebben, zijn ook beschikbaar als extra brandveilige A2 (FS-Xtra) gevelplaten. Wenning legt uit dat deze producten daarom een logische en goede oplossing waren. “Omdat deze A2 gevelplaten zo stabiel en duurzaam zijn, besloten we om de hele gevel hiermee te bekleden. We kozen daarbij voor een aluminium achterconstructie.”

GBS Nordhorn in Nordhorn, Germany cladded with Rockpanel Woods and Chameleon facade cladding

Informatie

Klant
Landkreis Grafschaft Bentheim

Architect
schröder wenning architekten.ingenieure

Gevelbekleding
Rockpanel

Moderne gevelplaten 

Naast alle technische voorwaarden was het voor de architect ook belangrijk om een moderne look te realiseren. “Ik ben heel blij dat het plaatmateriaal van Rockpanel ervoor gezorgd heeft dat dit gebouw, ooit een grof betonnen blok, er nu veel lichter en heel modern uitziet,” zegt Wenning. “Daarnaast konden we tijdens het hele ontwerpproces rekenen op de hulp van Rockpanel. Dat gaf het vertrouwen dat we het juiste product hebben gekozen voor dit renovatieproject.” 

rockpanel