Haute couture in huisvesting: een kleurrijke gevel in Hannover

In 2012 begon woningcorporatie Gartenheim aan de herontwikkeling van een appartementencomplex dat stamde uit 1957. Voor de renovatie waren de gevels bedekt met beige pleisterwerk. Dat is nu we landers! ‘Haute Couture’, zoals het woningcomplex in Hannover (Duitsland) is genoemd, is nu een ware kleurexplosie.

Eén gebouw, zes kleuren

Günter Haese, directeur van Gartenheim, en architect Larisa Kozjak ontwikkelden samen het idee voor de renovatie. Vanaf het begin was al duidelijk dat ze iets compleet anders wilden dan de saaie dertien-in-een-dozijn-uitstraling die het gebouw eerst had. Hun idee om het gebouw als het ware in te pakken in een vrolijke, kleurrijke maar ook warme sjaal, leidde uiteindelijk tot het “gebreide patroon” dat nu te zien is op de gevel. Ze kozen voor Rockpanel gevelplaten in zes verschillende RAL-kleuren, die in een ongewone kleurstelling geplaatst werden, waarbij licht en donker elkaar afwisselen. Het resultaat: bijna echte haute couture, vandaar de naam van het gebouw. 

Een feest voor de zintuigen

Architect Larisa Kozjak is nog steeds gefascineerd door de mogelijkheden van het gebruik van Rockpanel Colours: "De gevelplaten omhullen het gebouw als een jurk. Een feest voor de zintuigen in plaats van wéér een saaie, effen gevel."

"Als je zo veel verschillende en zulke sterke kleuren gebruikt, moet je ervoor waken dat het beeld ontstaat van een conceptloos kleurrijk zooitje." Daarom werd niets aan het toeval overgelaten bij het ontwerpen van de gevel met een oppervlak van 700 m2: het gebruik van alle zes kleuren werd in detail gepland om een esthetisch geslaagd geheel te krijgen. 

Makkelijk te verwerken gevelplaten

Bernd Voss, eigenaar van Voss Bedachungen, had al eerder gewerkt met Rockpanel en had daarbij positieve ervaringen. "Rockpanel is een bouwmateriaal dat ik persoonlijk waardeer vanwege het prachtige design aan de ene kant, maar ook vanwege het hoge verwerkingsgemak. Zo hebben we bijvoorbeeld de platen ter plekke op maat gemaakt met normaal houtbewerkingsgereedschap." 

Kleurrijke gevelplaten, nu en in de toekomst 

Günter Haese vond het belangrijk om duurzame materialen te gebruiken: "Zowel de ROCKWOOL isolatie en de Rockpanel gevelbekleding die we gebruikten behoren tot de erkende bouwmaterialen voor een duurzame constructie. Dat betekent dat ze milieuvriendelijk zijn en volledig te recyclen." De Rockpanel gevelplaten zijn weers- en UV-bestendig, kleurvast en onderhoudsarm. 

"Dit zorgt ervoor dat de gevel er decennialang goed uit blijft zien, wat bij gepleisterde oppervlakken niet altijd het geval is. Daarnaast hebben we ook de brandveiligheid van het gebouw kunnen verbeteren door de bestaande isolatie van polystyreen te vervangen door deze combinatie van ROCKWOOL-isolatie en Rockpanel-gevelbekleding. Zo is de veiligheid van onze bewoners vergroot."

rockpanel