Dorpsgevoel houdt senioren veilig en gezond in Birmingham

ExtraCare Longbridge vormt het thuis van meer dan 300 ouderen in Birmingham (Verenigd Koninkrijk). Dit complex, gebouwd als een dorp, is ontworpen om de bewoners aan te sporen en te ondersteunen in een onafhankelijke, verrijkende levensstijl. Het biedt betaalbare en flexibele woonopties, met alle faciliteiten die ze nodig hebben – nu of in de toekomst – binnen handbereik.  

ExtraCare Longbridge: modern seniorendorp met zorgmogelijkheden

Het hele complex omvat 260 appartementen. Ieder appartement heeft een eigen entree, woonkamer, een of twee slaapkamers en een badkamer. Ongeveer een derde van de bewoners krijgt zorghulp, waaronder ook significant beoordeelde zorgbehoeften als dementie. 

Zorgwoningen met dorpsconcept

ExtraCare Longbridge ligt tussen de oudere bestaande huisvesting en de nieuwe woonwijk gericht op gezinnen. Het dorpsconcept heeft hierdoor echt betekenis: het is een plek waar mensen kunnen samenkomen, sociale contacten vinden en nieuwe dingen kunnen leren. Het complex heeft een breed aanbod aan gemeenschappelijke faciliteiten, waaronder een dorpshal, bar en bistro, sportruimte, computerruimte, kapsalon annex schoonheidssalon en een winkel. Ook zijn er wel 50 verschillende soorten activiteiten, waaronder koorzang, computergroepen, rolstoel-aerobics en tuinieren. 

Rockpanel gevelbekleding voor moderne zorgwoningen 

Wendy Griffin, directeur van architectenbureau Nicol Thomas, vertelt: “We hadden Rockpanel al voor meerdere projecten gespecificeerd, en waren daardoor overtuigd dat het ook zou werken voor dit project. Het is een kosten-efficiënte manier om hedendaags design toe te passen op de gevel.” 

De architecten maakten gebruik van volume en afdakjes om beschutting te creëren aan de buitenkant. De gevels, plafonds en dakoversteken zijn, net als de special ontworpen raamdetails en balkonoverdekkingen, helemaal bekleed met Rockpanel. Wendy Griffin: “De combinatie van Rockpanel Woods met baksteen en pleisterwerk staat voor hoe oud en nieuw hier samenkomt. Het is symbolisch voor de vernieuwing van de hele wijk Longbridge. Hier horen ook de technische pluspunten van het materiaal bij, waaronder brandveiligheid, duurzaamheid en makkelijk onderhoud. Al deze elementen waren van groot belang in deze opdracht.” 

Gevelbekleding met een authentieke houtlook 

De gebruikte producten voor dit project zijn Rockpanel Woods gevelplaten in de kleuren Carbon Oak en Alder, in combinatie met Rockpanel Colours Durable RAL 7004. Volgens project-architect Nicol Thomas zorgt het gebruik van deze kleuren en texturen voor eenheid in het ontwerp, terwijl het ook veel diepte en variatie uitstraalt. “De verscheidenheid in het palet van materialen zorgt ervoor dat het gebouw niet te massief oogt en zorgt voor afwisseling, balans en ritme.”

rockpanel