Bomen als inspiratiebron voor een nieuw schoolgebouw

Hoe geef je een schoolaanbouw met vier leslokalen, een nieuwe bibliotheek, een openluchttheater en een centrale ontmoetings- en open leerruimte een invulling en uitstraling die in alles beantwoorden aan de geest van onze tijd? In de wijk Maasniel in Roermond groeide een project, geïnspireerd op de natuurlijke kenmerken van de boom. Rockpanel was nauw bij de realisatie ervan betrokken.

Leren en samenleven in een nieuwe wereld

Architectenbureau Coppen koos voor de symboliek van de boom om een nieuwe invulling te geven aan het bestaand traditioneel schoolgebouw en daarbij de focus te leggen op de actuele leermethoden. “Lesgeven aan kinderen is niet langer beperkt tot het overdragen van feitenkennis,” aldus architect Hans Coppen. “Het gaat om de uitwisseling van ideeën die jongeren enthousiast maken voor een nieuwe wereld, en dat is niet de wereld die we denken te kennen”. Hij ziet de boom voornamelijk al seen verzamelplek waar ontmoetingen plaatsvinden, verhalen worden gedeeld en ideeën worden uitgewisseld. “Het nieuwe centrale gedeelte van het gebouw is daarvan een mooi voorbeeld. Het fungeert echt als een boom waarmee de hele omgeving verbonden is.”

Sprankelende kleuren en een natuurlijk design brengen de school tot leven.

Wie iets nieuws wil introduceren, moet ook nieuwe, slimme keuzes maken. Architectenbureau Coppen ging de uitdaging aan en koos voor Rockpanel Woods en Rockpanel Brilliant gevelpanelen om zijn ideeën vorm te geven. In de kleine houten hutten, uitgevoerd in Rockpanel Woods, vinden de kinderen rust en geborgenheid na vermoeiende groepsactiviteiten. Het exterieur van de nieuwe klaslokalen, bekleed met Rockpanel Brilliant gevelbekleding, zetten de boomomgeving letterlijk glans bij, zeker als het zonnig is buiten. De panelen zijn op maat gezaagd en onderscheiden zich door een breed kleurenspectrum met oranje, beige en verschillende groentinten die ook terug te vinden zijn in de schors en de mossen op de bomen in de nabije omgeving. De randoverlapping aan de ramen geeft de allerjongsten een extra gevoel van bescherming. En die bescherming is er ook op andere domeinen, want Rockpanel panelen zijn van nature brandveilig, duurzaam en onderhoudsvriendelijk. Kwaliteiten die zeker in een schoolomgeving zoals in Maasniel uiteraard zeer gewaardeerd worden.

rockpanel