Rockpanel kunst floreert op de Barton Grange Flower Bowl

Vraag gratis monsters aan

De Flower Bowl is een innovatieve, multifunctionele vrijetijdsbestemming. Het grote activiteitencentrum ligt naast het Barton Grange tuincentrum en de Barton Grange jachthaven in Lancashire in het noorden van Engeland.

De Barton Grange Group, geleid door de familie Topping, bestaat al meer dan 70 jaar. Het bedrijf is van alle markten thuis: ze exploiteren onder andere een aantal prijswinnende tuincentra, een viersterrenhotel en een alom gerespecteerd en succesvol hoveniersbedrijf.

Uniek entertainmentconcept

Guy Topping, verantwoordelijk voor het project Flower Bowl en directeur, vertelt: “We zijn erg blij met de Flower Bowl. Dit project van 8 miljoen Britse pond is een uniek, hoogwaardig entertainment- en vrijetijdsconcept dat zich vooral op een wat oudere doelgroep richt. Op een vloeroppervlak van 4200 m² vind je vier curlingbanen, luxe bowlingbanen, een kwaliteitsbioscoop met meerdere zalen, minigolfbanen, een hypermoderne golfsimulator, winkels en een keur aan restaurants.”

Architectonische uitdagingen

Het project is ontworpen door architectenbureau Worthington Ashworth Jackson Walker (WAJW). De architecten stonden voor de nodige uitdagingen, omdat er zoveel verschillende voorzieningen en typen entertainment dicht bij elkaar moesten komen. Alistair Williams, architect bij WAJW: “De allergrootste uitdaging was de ingewikkelde geometrie van het enorme, golvende dak. We moesten het dak zo specificeren dat het nauwkeurig kon worden nagebouwd op locatie.” Het is de bedoeling dat er op het zacht glooiende grasdak hopelijk ooit schapen zullen grazen. 

Doorontwikkeling van het ontwerp

Het aanvankelijke idee was om het gebouw rondom in te pakken met een gemengd palet van houtlook Rockpanel gevelpanelen in verschillende breedten en kleuren. Maar, zoals wel vaker voorkomt, onderging het ontwerp een doorontwikkeling. 

Er werd uiteindelijk gekozen voor Rockpanel Colours panelen in RAL 7022, waarin een waar kunstwerk werd gefreesd. Rockpanel bracht Barton Grange in contact met de kunstenaar Christopher Tipping. Hij had al eerder samengewerkt met Rockpanel, voor het project ‘Heart of the Campus’ voor de Sheffield Hallam University. Tipping vertelt: “Guy Topping en ik hebben nauw samengewerkt om een passend ontwerp te realiseren. Het was voor de familie Topping belangrijk dat het ontwerp zou verwijzen naar hun langdurige band met planten, bomen en vooral bloemen. Het is dan ook een ode aan bloemen geworden.”

The Flower Bowl Entertainment Centre in Preston, United Kingdom cladded with Rockpanel Colours and Stones facade cladding

The facts

Architectenbureau
Ashworth Walker Architects, Stockport, Engeland

Aannemer
Truman Design And Build Ltd, Lostock, Bolton, Engeland

Gevelbekleding
Rockpanel, Roermond, Nederland

Op maat gemaakt

Het stalen geraamte van de Flower Bowl werd op maat ontworpen voor de gevelpanelen van Rockpanel om het aanbrengen van een extra regelwerk te vermijden. Zo kon men tot de meest economische oplossing komen. Het ontwerp heeft ook rekening gehouden met de wettelijk vereiste U-waarden en brandveiligheidsnormen.

Ook voor het frezen van het kunstwerk moest een maatwerkoplossing komen. De panelen zijn in rechtstreekse samenwerking met Mark Durey van The Cutting Room gefreesd naar Tippings ontwerp, met behulp van Alphacam CAD CAM software. Dat leidde tot een uitzonderlijk nauwkeurig eindresultaat.

Nick Riley, directeur van hoofdaannemer Truman Design: “Omdat het geen optie meer was om de panelen ter plekke op maat te snijden, hebben we de samenwerking gezocht met gevelbekledingsspecialist Aztec en Rockpanel voor maximale nauwkeurigheid en een optimale indeling. De ondersteuning van Rockpanel was van onschatbare waarde, omdat het ontwerp nog volop in ontwikkeling was tijdens het project. Het voltooide project getuigt van de inspanningen van alle partijen en wij vinden het fantastisch erbij betrokken te zijn geweest.”

rockpanel