Sheffield Hallam University: een knap staaltje kunst in het hart van de campus

Rockpanel gevelbekleding vormde de verbluffende basis voor een wel heel bijzonder gebouw in het nieuwe ‘Heart of the Campus’ van de Sheffield Hallam University. Dit drie verdiepingen tellende gebouw bestaat uit een gevel waarin een waar kunstwerk gegraveerd is. De campus biedt meer dan 7.400 m2 ruimte en staat centraal in de doelstelling van de universiteit om faciliteiten en lesruimte van topkwaliteit te leveren aan haar 35.000 studenten.

CNC graveren van gevelplaten 

Het werk van Christopher Tipping werd overgedragen via dynamische schetsen en lineaire tekeningen gegraveerd in het oppervlak van de Rockpanel-platen. Het kunstwerk is geïnspireerd op de rijke geschiedenis van messenmakerijen en zilverwerkfabrieken in de stad. 

De gevelplaten, uitgevoerd in de kleuren Umbra Grey en Stone Grey, zijn gegraveerd met een CNC-frees door het gespecialiseerde bedrijf The Cutting Room. Door het ontwerp 2 mm diep in te graveren, werd het basismateriaal van de gevelplaat - samengeperst steenwol - zichtbaar. De geelgroene kleur van het basismateriaal is ondertussen verweerd naar een rijke donkerbruine kleur, die de stijlvolle illustraties nog meer tot hun recht laat komen. 

Rockpanel Colours voor geventileerde gevels 

De gelaagde beelden zijn een terugkerend thema dat zowel in de beglazing als in de gevel voorkomt. Het kunstwerk is vanaf de initiële planningsfase geïntegreerd in de westelijke vleugel van het ontwerp, waarvoor HLM Architects een uiterst duurzame gevel voor ogen had die het kunstwerk zou beschermen en bovendien nog beter tot zijn recht zou laten komen. Onder andere deze voorwaarden leidden tot de specificatie van Rockpanel Colours. Michael Spencer en Gemma Wilson van HLM geven tekst en uitleg: 

“Dit was voor ons de eerste keer dat wij met Rockpanel plaatmateriaal werkten. De topafwerking en flexibiliteit van het materiaal was precies wat we nodig hadden. Het zet niet uit en krimpt niet in onder invloed van de weersomstandigheden en het is ongevoelig voor vocht. Dit zorgde ervoor dat het geen speciale behandeling nodig had, zelfs niet toen de basisplaat zichtbaar werd na het graveren van het ontwerp. Door de platen onzichtbaar te bevestigen kregen we de strakke en vlakke gevel die vereist was voor dit gegraveerde kunstwerk.” 

Duurzame gevelmaterialen

Het basismateriaal voor al het Rockpanel plaatmateriaal is het bijzonder duurzame materiaal basalt, wat resulteert in gevelplaten die zowel licht van gewicht als extreem sterk zijn. De combinatie van duurzaamheid en dimensiestabiliteit van het gekozen product zorgt ervoor dat het ontwerp van de ‘Heart of the Campus’ nog jarenlang indruk zal maken op de bezoekers.

Makkelijk te verwerken gevelplaatmateriaal

Liam Hughes, Director van Stone Systems, was ook blij met de keuze voor de gevelbekleding: “Het verwerken van het Rockpanel plaatmateriaal ging heel gemakkelijk. Omdat het zo licht is, was het hanteren en optillen van de platen geen enkel probleem. Dit in combinatie met de flexibiliteit van het lijmsysteem stelde ons in staat om de gehele installatie met voorsprong op de planning te voltooien en dat hielp om de kosten te drukken. Door de gemakkelijke verwerkbaarheid konden de panelen vlot aangepast worden aan de vereiste toleranties op de bouwplaats.”

rockpanel