Levendige voorgevel trekt de aandacht in Winterthur

In Winterhur (Zwitserland) is een appartementencomplex een architectonisch herkenningspunt geworden. Dankzij de opvallende gele kleur is het een gebouw dat niet te missen is.

Hoewel de levendige gele gevel nu een sleutelelement is in het ontwerp, was het in het begin nog helemaal niet duidelijk dat de gevel in één kleur zou worden uitgevoerd, laat staan een kleur die zo in het oog springt.

Een prettige leefomgeving voor gezinnen

Het nieuwbouwproject omvat in totaal omvat in totaal 45 appartementen in 4 verschillende gebouwen. De keuze voor een gele gevel valt helemaal op zijn plaats als je de gebouwen in hun omgeving ziet. De locatie, midden in ruime groene zones met meerdere speelplaatsen, is perfect voor gezinnen die een rustige oase in de stad zochten. 

Voldoen aan de Minergie-normen in Zwitserland

Het project valt daarnaast op omdat het voldoet aan de strenge Zwitserse Minergie-normen voor energiezuinig bouwen. Het ontwerpteam van Bänninger + Partner Architekten onderzocht aanvankelijk een aantal andere materiaaloplossingen voor de voorgevel, zoals hout, glas, pleister en diverse andere ondoorzichtige kunststofopties, voordat het de Rockpanel-platen ontdekte. 

Nadat het team om meer informatie over het product had gevraagd, ontving het al gauw technische informatie van de vertegenwoordigers, evenals uitgebreide assistentie en een groot aanbod van productmonsters in verschillende kleuren. Volgens projectarchitect Gérard Wolf speelde dit aspect een sleutelrol bij de beslissing van de klant om dit product voor het project te gebruiken.

Bouwmateriaal voor energiezuinige gebouwen

De architecten van Bänninger + Partner Architekten hadden al lange tijd gewerkt met geprefabriceerde houtpanelen en energiezuinige opties. Ze waren positief verrast door de voordelen van Rockpanel. Vooral de grote formaten van het product en het uitgebreide kleurenassortiment maakten bijzonder veel indruk.

Andere belangrijke pluspunten waren volgens de architect de kostenefficiëntie, brandveiligheid, duurzaamheid en ontwerpnauwkeurigheid. Gérard Wolf: “Voor een biologisch gebouw is de duurzaamheid en de samenstelling van het product zonder emissies noch contaminanten belangrijk, wat zeer goed past in onze concepten.”

Snelle en makkelijke installatie

Eugster Holzbau, specialist in uitvoering, was ook tevreden over het product door de vele montagevoordelen. Het feit dat de panelen erg licht van gewicht zijn sprong erboven uit en ook  de boor- en freeswerkzaamheden verliepen heel vlot.

Gevels met een opvallende kleur

Aanvankelijk was het plan om een combinatie van verschillende speelse kleuren te gebruiken voor het woningbouwproject. Na overleg met de klant besloten de architecten om toch te kiezen voor een meer klassieke, gevel in één kleur. Het idee was de keuze voor één opvallende kleur een sterker effect zou creëren en zo veel mogelijk aandacht zou trekken. Dat dat gelukt is, is een ding dat zeker is. De felgele appartementencomplexen zijn een echte blikvanger geworden in Winterthur. 

rockpanel