Innovatief waterpark in Polen trekt de aandacht

Kameleon-effect en nul op de meter - hoe is Park Wodny in Tychy (Polen) gemaakt?

Wodny Park in Tychy is het meest energie-efficiënte waterpark van Polen, en misschien wel van heel Europa. Het innovatie gebouw, dat diverse prijzen heeft gewonnen, tilt ‘kleurrijk’ naar het hoogste niveau. De prachtige Rockpanel Chameleon-gevels trekken volop de aandacht. 

Inspiratie voor de gevel: de golven van het Paprocany-meer

Het architectenduo Paweł Kobierzewski en Andrzej Truszczyński wilden een gebouw creëren dat perfect zou passen in de omgeving van Tychy. Vergeleken met de rest van de regio Silesia is Tychy een vrij jonge stad die zich heel dynamisch ontwikkelt. Een van de belangrijkste inspiratiebronnen was het Paprocany-meer. Vloeibare vormen en brekende golven warden daarmee een thema in de architectuur. 

Architect Andrzej Truszczyński vertelt: “Een uniek ontwerp maken: dat was ons doel. Iets dat totaal anders is dan vergelijkbare waterparken. We gingen daarom op zoek naar elementen die de bewoners van het gebied zouden aanspreken. Het was niet makkelijk om een hoofdthema te vinden dat zou passen bij de groene omgeving in het zuiden van de stad. Uiteindelijk vonden we onze inspiratie dicht bij huis. We besloten te verwijzen naar de natuur en de dynamische, golvende vormen van het Paprocany-meer, waar mensen heel trots op zijn.” 

Bijzondere gevelbekleding met kameleon-effect

Een van de opvallendste elementen van Wodny Park is de gevel. De kameleonkleurige gevelplaten bedekken bijna het hele elliptische gebouw. De glinsterende platen verwijzen naar de eigenschappen van het wateroppervlak, waarvan de tinten ook veranderen afhankelijk van het jaargetijde, de intensiteit van de zon en de kijkrichting. 

Architect Paweł Kobierzewski: “Dankzij het gevelmateriaal van Rockpanel konden we de unieke gevel realiseren die we in gedachten hadden. Al vanaf het begin was dit hét element waar het allemaal om draaide. Het is een waar spektakel voor het oog. De ellipsvorm van het gebouw versterkt dit kameleon-effect nog verder.” 

Andrzej Truszczyński voegt toe: “Toen we op zoek gingen naar de nieuwste en meest ongewone oplossingen op de markt, kwamen we Rockpanel Chameleon tegen. Het maakte direct indruk op ons en de investeerder. Dit gevelmateriaal past perfect bij de innovatieve aanpak van het hele project. Het effect dat gecreëerd is, is echt spectaculair en zorgt echt voor een kwaliteitsimpuls in de architectuur.” 

Energiezuinige gebouwen: biogas als energiebron 

Elektriciteit en stookkosten zijn flinke kostenposten voor ieder waterpark en zwembad. Energiezuinig bouwen was daarom cruciaal. Maar bij Wodny Park gingen ze nog een stapje verder. Het gebouw is namelijk 100% energieneutraal dankzij de waterzuiveringsinstallatie in Tychy. Het biogas dat daar geproduceerd wordt gaat via 6 kilometer aan pijplijn naar het waterpark, waar vervolgens elektriciteit wordt opgewekt. Het overschot aan opgewekte energie gaat naar het gemeentelijke elektriciteitsnet en levert zo ongeveer 1/7 van het totale energieverbruik van de stad. 

Files en de titel "Constructie van het Jaar"

Het gebouw – opgeleverd in 2018 – bleek een ware publieksattractie. Andrzej Truszczyński: “Al tijdens de montage van de platen ontstonden er files op de straten in de buurt van het waterpark. Inwoners stopten om te kijken naar de zojuist geplaatste gevelplaten en maakten er foto’s van. Het schepte direct hoge verwachtingen en was daarmee een mooi uithangbord voor het park in aanbouw. Mensen dachten: als het er van buiten al zo spectaculair uitziet, dan moet het van binnen wel nóg beter zijn!” 

 

Het gebouw kon ook rekenen op een positieve ontvangst in de architectuurwereld. Het object won de eerste prijs in de prestigieuze “Constructie van het Jaar”-wedstrijd in 2017 en werd ook uitgeroepen tot hét bouwwerk van Silesia van het jaar 2018. Ook sinds de opening van het gebouw is het nog een aantal keer in de prijzen gevallen. 

rockpanel